Thursday 4 April 2013

αθηναϊκός ιστός











"Παρά τις επανειλημμένες καταστροφές και τις ανοικοδομήσεις, ο πολεοδομικός ιστός της Αθήνας δεν μεταβλήθηκε ουσιαστικά. Οι αστικοί δρόμοι σε όλη τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου ακολουθούν τον αρχαίο σχεδιασμό του οδικού δικτύου της πόλης και συμπίπτουν με τους αρχαίους δρόμους. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη νεότερη περίοδο αλλά και στη σημερινή ακόμη εποχή στο παλιό τμήμα της πόλης και στη διάταξη ορισμένων από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Έξω από τα τείχη της πόλης, το αρχαίο δίκτυο των δρόμων που οδηγούσε στα περίχωρα της Αθήνας παραμένει αμετάβλητο. Άλλωστε, με μικρές αποκλίσεις, επιβιώνει μέχρι σήμερα."

 αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών

6 comments:

Το Φαουδι said...

Τελικά ουδέν μονιμότερο του δρόμου που ξέρεις

xtina said...

θα ήθελα κάποτε να δω τα επίπεδα των χαρτογραφήσεων σε επαλληλία, έτσι που να διαβάζεται η ιστορική μετάβαση σε διάφορα σημεία. συχνά περπατάμε στους δρόμους της πόλης αμέριμνοι για το παρελθόν τους, για τις χρήσεις που είχαν και που κάποιες φορές επιβίωσαν με παραλλαγές μέσα στο χρόνο.
αυτό θα μας επέτρεπε να αντιληφθούμε τον ιστό της πόλης διαφορετικά κι ενδεχομένως να πράξουμε διαφορετικά στο δημόσιο χώρο.

xtina said...

http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html

Unknown said...

Πραγματικά αν σκεφτούμε τι υπάρχει κάτω από τα πόδια μας θα μας έπιανε δέος.
Γειά σου Χτίνα

xtina said...

γειά σου Στέλιο, ναι συμφωνώ.

αυτός ο ιστορικός ιστός έχει εγγράψει μέσα μας.συνειδητά ή και ασυνείδητα.

απ'ότι είδα μόλις, θα γίνει μια σχετική συζήτηση στη Στέγη

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1004

xtina said...

https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/es-afrion-ta-spoudea/es-ayrion-ta-spoydaia-episkepsi/?fbclid=IwAR1sExQU4PGV9PLWg-QzCiAWYcDbpPm-YzXTBmX6UDZ8Zfyk0UafEggZY6s