Friday 25 February 2011

ηθική αξία





κάποτε διαγωνιζόμενος για το δικαστικό σώμα, μου είπε οτι μία απο τις ερωτήσεις αναφερόταν στο αν κρίνεται σωστό ο μισθός των δικαστικών να είναι υψηλός προκειμένου να διασφαλίζεται η ακεραιότητά τους.

4 comments:

xtina said...

ξέρουμε τι απάντηση έδωσαν όσοι πέρασαν

Anonymous said...

Χ
Θα μου επιτρέψεις να εκφράσω μια αντίθετη άποψη σχετικά με την χθεσινή σου ανάρτηση. 
Κατ'αρχίν, νομίζω ότι ο μισθός των δικαστικών σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την αμεροληψία. Aφενός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, αφετέρου όσο υψηλός και να ήταν, η πρόταση χρηματισμού πάντα είναι υψηλότερη ώστε να αποτελεί δέλεαρ. Οπότε η διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του καθενός είναι καθαρά θέμα προσωπικής ηθικής. Ο μισθός των δικαστικών πρέπει να είναι υψηλός για άλλους λόγους. Δηλαδή απαγορεύεται από το Σύνταγμα η μισθολογική εξομοίωση των άλλων λειτουργών του δημοσίου προς τους δικαστές διότι προσβάλλει το κύρος της δικαστικής εξουσίας. 
Το ανωτέρω σχόλιο σου στην συνέχεια μας το γυρίζει, από την θεωρία πας στο υλιστικό κομμάτι. Οι δίκαστες είναι κι αυτοί άνθρωποι και πες μου σε ποιόν κλάδο θα προτείνουν στους εργαζόμενους υψηλό μίσθο και θα δώσουν αρνητική απάντηση;
Συμφωνώ στο ότι πολλοί δικαστές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην συγκεκριμένη θέση, αλλά ας μην ξεχνάμε οτι ο δικαστής δεν μπορεί να καινοτομεί όπως και όταν του αρέσει. Είναι υποχρεωμένος να αντλεί την έμπνευση του μέσα από καθιερωμένες αρχές. Οπότε ακόμα κ αν δεχτούμε ότι είναι αρκετά ευρύ το επίπεδο "διακριτικής εξουσίας" που του απομένει, μήπως είναι πιο ωφέλιμο να κρίνουμε πρώτα τη νομοθεσία της χώρας μας που πάσχει και τελικά ειναι αυτή η κύρια υπεύθυνη για το μπάχαλο που επικρατεί; μήπως οι δικαστές είναι ο εύκολος στόχος;

φιλικά πάντα,
M. 

Anonymous said...

* ευρύ πεδίο. εκ παραδρομής
Μ.

xtina said...

καταρχήν να σ'ευχαριστήσω για το σχόλιό σου, με βοηθάει να αποσαφηνίσω τι εννοώ.να πω την συνέχεια της ιστορίας, καθώς προτιμάω να μιλάω με παραδείγματα απο τη ζωή.το πρώτο που μου έκανε εντύπωση, ήταν οτι λίγο-πολύ τέθηκε ως αυτονόητο.μάλιστα όταν ρώτησα τον υποψήφιο(που απάντησε καταφατικά) αν θα χρηματιζόταν ποτέ,η απάντηση ήταν αρνητική, και πιστεύω πραγματικά πως είναι έτσι.τότε, ρώτησα, γιατί τίθεται καν ως ερώτημα.ακόμα και όπως το τοποθετείς εσύ, οτι είναι θέμα κύρους έναντι των άλλων λειτουργών, δεν επαρκεί, ή μάλλον δείχνει ακόμα περισσότερο το βάθος του ζητήματος.οτι σε αυτήν την κοινωνία το "κύρος", δεν είναι απόρροια του σεβασμού που εμπνέει το πρόσωπο και ο θεσμός (επειδή επιτελεί επάξια το έργο του, προάγει τη δικαιοσύνη κλπ), αλλά έχει να κάνει με το χρήμα. αν το κύρος θεμελιώνεται σε κάτι υλικό, κι όχι σε αξίες, τότε όσο περισσότερα χρήματα, τόσο περισσότερο κύρος (και πόσο τέτοιο κύρος είναι αρκετό, απέναντι στο κύρος άλλων).δεν μπορεί να τίθεται ποσοτικά.και φυσικά, ναι, το ίδιο θα έλεγα και για τους βουλευτές και για άλλους ακόμα.το ίδιο θα έλεγα ακόμα και για τη διεστραμένη απόδοση σεβασμού(;) σε οποιονδήποτε, μόνο και μόνο επειδή είναι πλούσιος.
τώρα ποιός τους προτείνει υψηλότερους μισθούς και κατά πόσο είναι θεμιτό (εδώ κολλάει ωραία και η λέξη) να το αποδέχονται επειδή "όλοι έτσι θα έκαναν"..είναι λίγο γιάννης κερνάει, γιάννης πίνει.
όλα αυτά τα λέω όχι γιατί πιστεύω πως το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο, όσο για να δείξω οτι η υιοθέτηση τέτοιων λογικών, αφαιρεί απο το κύρος και την αυθεντία τους.